-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření1 hodina
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina 20 minut
Luxusní koprová omáčka od babičky
Luxusní koprová omáčka od babičky je klasický recept na tradiční českou koprovku. Pravá koprová omáčka se podává s hovězím masem nebo vařeným vejcem (já dělám obojí). Nejčastější přílohou ke koprové omáčce je vařený brambor nebo kynuté houskový knedlíky. Pokud budete připravovat pouze letní verzi s vejcem a rannými bramborami, tak si vývar s masem nepřipravujte a místo vývaru přidejte stejné množství mléka.
Suroviny na luxusní koprovou omáčku od babičky
Hovězí vývar a maso
- 1 kg loupané hovězí plece
- 2 oloupané mrkve a 1 petržel
- kousek celeru
- 1 oloupaná cibule
- 3 oloupané stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- lžička soli
Luxusní koprová omáčka
- 1 litr hovězího vývaru
- 30 g čerstvého kopru (bez stonků)
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce octa
- 70 g cukru
- sůl
Luxusní koprová omáčka od babičky postup přípravy
- Nejprve si připravte vývar v případě, že budete připravovat koprovku s hovězím masem. Zeleninu překrojte napůl a společně s masem jej umístěte do hrnce se studenou vodou. Vodu přiveďte k varu a poté stáhněte na nízký plamen a z vrchu odebírejte pěnu, která se vám vytvořila.
- Když se pěna přestane tvořit, přidejte veškeré koření a vařte na mírném plameni zhruba 2-3 hodiny do změknutí. Měkké maso dejte stranou pro servírování s omáčkou a vývar si sceďte a uchovejte pro přípravu omáčky. Pokud vám vývar zbyde, tak si jej zamrazte.
- V hrnci si rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání 2 minutky restujte. Zalijte vývarem a důkladně promíchejte metličkou. Poté přiveďte omáčku k varu a na středním plameni vařte zhruba 20 minut.
- Přilijte smetanu, cukr a ocet. Dosolte a zamíchejte. Znovu omáčku přiveďte k varu a přidejte najemno nakrájený kopr. Takto omáčku vařte pár minut a poté nechte před servírováním chvilku odležet v horkém hrnci.
- Omáčku podávejte s nakrájeným hovězím masem, vařeným vejcem a s bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews